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Registros recuperados : 31 | |
2. | | ANGELO, P. C. da S.; PEREIRA, L. F. P.; SERA, G. H.; SETA, T. Coffee microspore cultivation to attain doubled-haploid plantlets. Acta Horticulturae, v. 31, n. 1359, p. 123-130, 2023. Apresentado no INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 31., 2022, Angers, França. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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10. | | ANGELO, P. C. da S.; PEREIRA, L. F. P.; SERA, G. H.; CAIXETA, E. T. Some Coffea liberica SH3-LRR-coding sequences are highly distinguishable. Acta Horticulturae, v. 31, n. 1362, p. 283-287, 2023. Apresentado no INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 31., 2022, Angers, França. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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11. | | ANGELO, P. C. da S.; FERREIRA, I. B.; CARVALHO, C. H. S. de; MATIELLO, J. B.; SERA, G. H. Arabica coffee fruits phenology assessed through degree days, precipitation, and solar radiation exposure on a daily basis. International Journal of Biometeorology, v. 63, n. 7, p. 831-843, 2019 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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12. | | ANGELO, P. C. da S.; CAIXETA, E. T.; PEREIRA, L. F. P.; RIBAS, A. F.; SERA, G. H. Os loci SH3 envolvidos na resistência à ferrugem são complexos, multialélicos e divergentes em genomas de coffea. Brasília, DF: Embrapa Café, 2022. 21 p. PDF. (Embrapa Café. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 3). Título em inglês: SH3 loci involved in the resistance to leaf rust are complex, multi allelic and divergent in coffea. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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13. | | ANGELO, P. C. da S.; ARIYOSHI, C.; CAIXETA, E. T.; PEREIRA, L. F. P.; RIBAS, A. F.; SERA, G. H. Variabilidade no domínio LRR de peptídeos codificados em "clusters" homólogos ao SH3 em diferentes genomas de Coffea. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória, ES. Pesquisa, inovação e sustentabilidade dos cafés do Brasil. Brasília, DF: Embrapa Café, 2019. Título em inglês: LRR domain variability for peptides encoded in gene clusters homologous to the SH3 in different Coffea genomes. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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14. | | CHARMETANT, P.; PEREIRA, L. F.; SERA, G. H.; MARRACCINI, P.; ANDRADE, A. C.; MOUEN, J.; AUKOUMOU, M. M.; ANNEBIQUE, F.; LEROY, T. Adaptation of Coffea arabica F1 Hybrids to various environmental conditions. In: EUCARPIA GENETIC RESOURCES, 2017, Montpellier. Abstracts book... Montpellier: INRA, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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15. | | CARVALHO, C. H. S. de; BARTELEGA, L.; SERA, G. H.; MATIELLO, J. B.; ALMEIDA, S. R. de; SANTINATO, F.; HOTZ, A. L. Catálogo de cultivares de café arábica. Brasília, DF: Embrapa Café, 2022. 115 p. PDF. (Embrapa Café. Documentos, 16). Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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16. | | GASPARINI, A. K. dos S.; CINTRA, L. A.; CARDUCCI, F. C.; SHIGUEOKA, L. H.; SERA, G. H.; SERA, T.; ANGELO, P. C. da S. Indução in vivo de poliploidia em Coffea canephora resistente a nematoides. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIÊNCIA, 73., 2021, Juiz de Fora, MG. Anais... Juiz de Fora, MG: SBPC, 2021. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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17. | | RIEDE, C. R.; CAMPOS, L. A. C.; GARBUGLIO, D. D.; OKUYAMA, L. A.; SCHOLZ, M. B. dos; SERA, G. H.; SHIOGA, P. S.; POLA, J. N. IPR Catuara TM - cultivar de trigo melhorador. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 5., 2011, Dourados. Ata e resumos... Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2011. 4 p. Melhoramento, Aptidão Industrial e Sementes. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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18. | | SERA, G. H.; SERA, T.; MATA, J. S. da; ALEGRE, C. R.; FONSECA, I. C. de B.; ITO, D. S.; KANAYAMA, F. S.; BARRETO, P. C. Reaction of coffee cultivars Tupi IAC 1669-33 and IPR 100 to nematode Meloidogyne paranaensis. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 9, n. 4, p. 293-298, Dec. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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19. | | SERA, G. H.; CARVALHO, C. H. S. de; ABRAHÃO, J. C. de R.; POZZA, E. A.; MATIELLO, J. B.; ALMEIDA, S. R. de; BARTELEGA, L.; BOTELHO, D. M. dos S. Coffee leaf rust in Brazil: historical events, current situation, and control measures. Agronomy, v. 12, n. 2, 2022. 19 p. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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20. | | ANGELO, P. C. da S.; YAMAGISHI, M. E. B.; SILVA, A. G.; PONCE, T. P.; ARIYOSHI, C.; SHIGUEOKA, L. H.; ARANTES, T.; GASPARINI, A. K.; SERA, G. H.; PEREIRA, L. F. P.; CAIXETA, E. T. Could genes allocated to SH3 loci contribute to other resistance factors? In: ASIC CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 29., 2023, Hanoi, Vietnam. Books of abstracts... Montpellier: ASIC, 2023. p. 167. ASIC 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Café. |
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Registros recuperados : 31 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/12/2019 |
Data da última atualização: |
09/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, B. S. R. da; SANT'ANA, G. C.; CHAVES, C. L.; ANDROCIOLI, L. G.; FERREIRA, R. V.; SERA, G. H.; CHARMETANT, P.; LEROY, T.; POT, D.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. |
Afiliação: |
Bruna Silvestre Rodrigues da Silva, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Gustavo César Sant'Ana, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Camila Lucas Chaves, Universidade Estadual de Londrina - UEL/Departamento de Agronomia; Leonardo Godoy Androcioli, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Rafaelle Vecchia Ferreira, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Gustavo Hiroshi Sera, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Pierre Charmetant, CIRAD, UMR AGAP; Thierry Leroy, CIRAD, UMR AGAP; David Pot, CIRAD, UMR AGAP; Douglas Silva Domingues, Universidade Estadual Paulista - UNESP/Instituto de Biociências de Rio Claro; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa. |
Título: |
Population structure and genetic relationships between Ethiopian and Brazilian Coffea arabica genotypes revealed by SSR markers. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Genetica, v. 147, n. 2, p. 205–216, April 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
genotypes is highly relevant to optimize the use of genetic resources for breeding purposes. In this study, we evaluated genetic diversity, clustering analysis based on Jaccard?s coefficient and population structure in 33 genotypes of C. arabica and of three diploid Coffea species (C. canephora, C. eugenioides and C. racemosa) using 30 SSR markers. A total of 206 alleles were identified, with a mean of 6.9 over all loci. The set of SSR markers was able to discriminate all genotypes and revealed that Ethiopian accessions presented higher genetic diversity than commercial varieties. Population structure analysis indicated two genetic groups, one corresponding to Ethiopian accessions and another corresponding predominantly to commercial cultivars. Thirty-four private alleles were detected in the group of accessions collected from West side of Great Rift Valley. We observed a lower average genetic distance of the C. arabica genotypes in relation to C. eugenioides than C. canephora. Interestingly, commercial cultivars were genetically closer to C. eugenioides than C. canephora and C. racemosa. The great allelic richness observed in Ethiopian Arabica coffee, especially in Western group showed that these accessions can be potential source of new alleles to be explored by coffee breeding programs. |
Palavras-Chave: |
Coffea spp; Cultivated and wild gene pools; Genetic diversity; Population structure and relationships; SSR markers. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206427/1/Population-Structure-and-Genetic.pdf
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Marc: |
LEADER 02234naa a2200301 a 4500 001 2116279 005 2019-12-09 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, B. S. R. da 245 $aPopulation structure and genetic relationships between Ethiopian and Brazilian Coffea arabica genotypes revealed by SSR markers.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $agenotypes is highly relevant to optimize the use of genetic resources for breeding purposes. In this study, we evaluated genetic diversity, clustering analysis based on Jaccard?s coefficient and population structure in 33 genotypes of C. arabica and of three diploid Coffea species (C. canephora, C. eugenioides and C. racemosa) using 30 SSR markers. A total of 206 alleles were identified, with a mean of 6.9 over all loci. The set of SSR markers was able to discriminate all genotypes and revealed that Ethiopian accessions presented higher genetic diversity than commercial varieties. Population structure analysis indicated two genetic groups, one corresponding to Ethiopian accessions and another corresponding predominantly to commercial cultivars. Thirty-four private alleles were detected in the group of accessions collected from West side of Great Rift Valley. We observed a lower average genetic distance of the C. arabica genotypes in relation to C. eugenioides than C. canephora. Interestingly, commercial cultivars were genetically closer to C. eugenioides than C. canephora and C. racemosa. The great allelic richness observed in Ethiopian Arabica coffee, especially in Western group showed that these accessions can be potential source of new alleles to be explored by coffee breeding programs. 653 $aCoffea spp 653 $aCultivated and wild gene pools 653 $aGenetic diversity 653 $aPopulation structure and relationships 653 $aSSR markers 700 1 $aSANT'ANA, G. C. 700 1 $aCHAVES, C. L. 700 1 $aANDROCIOLI, L. G. 700 1 $aFERREIRA, R. V. 700 1 $aSERA, G. H. 700 1 $aCHARMETANT, P. 700 1 $aLEROY, T. 700 1 $aPOT, D. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 773 $tGenetica$gv. 147, n. 2, p. 205–216, April 2019.
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